Ovocná narodeninová tortička
Kakaový korpus, mascarpone krém s vanilkou a ovocie - túto tortičku som piekla pre kamarátkinho syna Adamka na narodeniny. Dúfam, že sa mu bude páčiť a že bude detičkám v škôlke chutiť :-)
Recept:
Korpus:
5 menších vajec
50 g brezového cukru
40 g kokosového oleja
120 g špaldovej hladkej múky
60 g celozrnnej špaldovej hladkej múky
25 g kakaa
150 ml ryžového mlieka (alebo klasického)
1 balenie prášku do pečiva s vínnym kameňom
Krém:
500 g mascarpone (alebo tvarohu)
1 vanilkový struk
2 PL brezového cukru (alebo medu)
ovocie na ozdobu
Celé vajcia vyšľahajte s cukrom do peny (asi 10 minút). Pridajte roztopený kokosový olej, teplé mlieko a na nižších otáčkach obe múky, zmiešané s kakaom a práškom do pečiva. Cesto vylejte do tortovej formy s odnímateľným okrajom. Na dno formy položte papier na pečenie a formu uzavrite, cesto vám nevytečie. Pečte pri teplote 180 °C asi 30 minút. To, či je korpus upečený, skontrolujte špáradlom. Keď ho vytiahnete suché, korpus je hotový. Zatiaľ si rozrežte vanilkový struk a hrotom noža vyberte zrniečka. Primiešajte ich ku mascarpone spolu s cukrom alebo roztopeným medom (nie horúcim). Premiešajte iba stierkou, nie mixérom, aby sa vám krém neroztiekol. Keď sa korpus upečie, nožom oddeľte cesto od formy a nechajte vychladnúť. Odstráňte papier na pečenie, uložte na servírovací tanier a uzavrite do formy, aby sa vám lepšie vrstvil krém. Mascarpone krém rovnomerne rozotrite a uložte do chladničky. Po 2 hodinách môžete odstrániť formu (tiež nožom oddeľte krém od formy). Stierkou krém upravte a ozdobte podľa vašej fantázie. Môžete hneď podávať alebo nechať v chladničke celú noc. Dobrú chuť :-)