Vianočná kapustnica s hubami a sušenými slivkami
Tam, odkiaľ pochádzam, na Štedrý deň nevaríme kapustnicu. Na stole máme pôstne jedlá - huby na cibuľke, ryba, dusená kyslá kapusta, bobaľky (pupáky), hrachová polievka, slivčanka (slivková polievka). No môjmu manželovi aj dcérke kapustnica veľmi chutí a mne tiež, tak som ju uvarila teraz. Možno sa vám recept bude hodiť, i keď určite máte svoje overené postupy ako na dokonalú kapustnicu :-) Táto chutila úžasne!
500 g kyslej kapusty
10 sušených sliviek
100 g sušených húb
1 cibuľa
1 klobáska (ideálne domáca alebo z dobrého zdroja)
1 ČL soli
3 bobkové listy
2 ČL mletého čierneho korenia
4 guľôčky celého nového korenia
4 guľôčky celého čierneho korenia
1,5 ČL mletej červenej papriky
1 PL oleja
Na oleji orestujte nakrájanú cibuľku. Kapustu preceďte, nedávajte do polievky šťavu z kapusty, lebo bude veľmi kyslá. Kapustu nie je potrebné premývať. K cibuľke pridajte kapustu, kúsky húb, nakrájané slivky, červenú papriku, korenie, bobkový list a premiešajte. Chvíľku poduste, pridajte klobásku vcelku a zalejte vriacou vodou. Voda by mala siahať asi 10 cm nad okraj kapusty. Zakryte a duste, kým kapusta nezmäkne. Ja nemám rada mäkkú kapustu, vy ju vypnite vtedy, keď uznáte, že je pre vás uvarená :) Pred dovarením pridajte soľ. Nezabudnite ju uvariť vopred, lebo kapusta chutí najlepšie na druhý deň ;) Slivky určite nevynechajte, ich jemná chuť sa v kapustnici skvele dopĺňa s hubami. Nech vám chutí, nám chutila s kváskovým chlebíkom.
Hľadáte darček na Vianoce? Páčia sa vám moje recepty? V mojej knihe nájdete 300 receptov, z ktorých si určite vyberiete svoje obľúbené :-) Okrem raňajok, desiaty, polievok, obedov, večerí a receptov na domácu výrobu tam nájdete aj množstvo receptov na zdravé koláče, mnohé bez cukru, laktózy a múky. Kúpiť si ju môžete tu.