Slivková nutela
Včera som si pozerala môj starý album s fotkami a našla som túto lásku :-) Slivková nutela chutí božsky! Hneď ako sa dostanem ku slivkám, robím tento džem. Ja som pridala aj koreniny, no stačí aj kakao, chuť bude aj tak dobrá.
1200 g sliviek
1 dcl vody
1 ČL badyánu
1 škoricový lusk
3 PL trstinového cukru
3 PL kakaa
V kuchyni rozvoniava badyán a škorica, upršaný deň ako stvorený na prípravu domácej slivkovej nutely. Ešte ste ju neskúšali uvariť? Je aromatická, mierne sladká, určite zachutí aj vašim deťom, keď im pripravíte palacinky alebo domáce lievance. Slivky odkôstkujeme, vložíme do nepriľnavého hrnca, môžeme podliať trochou vody. Keď slivky zmäknú a pustia šťavu, pridáme korenie, cukor a kakao. Môžete pridať viac kakaa alebo cukru, podľa toho, aké sladké máte slivky. Zmes varíme asi dve hodiny, kým sa nezredukuje na polovicu. Nadávkujeme do zohriatych pohárikov, zatvoríme a obrátime hore dnom. Čas prípravy: 2 hodiny 15 minút Porcie: 3 sklíčka